نشریات

یادداشت سردبیر

 

کانونی‌ترین رسالت پیرامون، تمرکز بر رخدادهای مهم جاری در حوزه‌های علمیه و تحلیل و بررسی آن‌ها است. پیرامون می‌کوشد تا از این طریق از طرفی همراهان خود را نسبت به این حوادث مطلع سازد و از سویی دیگر افقی بگشاید تا لایه‌های درونی این حوادث نمایان‌تر شود.

هر یک از رخدادها، بهانه‌ای هستند تا نویسنده، سکوت قلم خویش را بشکند و فرصتی فراهم می‌کنند تا تحلیل‌های مهم و سازنده به بار نشینند. گاهی رخداد نامبارک است و نویسنده علل آن را می‌کاود تا از بروز و ظهور اخواتش جلوگیری شود، گاهی رخداد میمون و مبارک است، نویسنده زمینه‌ها و اسباب شکل‌گیری آن را برجسته می‌کند، تا راه برای تکرار و تکثیر آن هموار شود؛ گاهی رخداد تنها جرقه‌ای است برای طرح یک مسئله کلان‌تر و کلی‌تر، که اینک راه برای تبیین آن باز شده است و گاهی رخداد سویه‌ای با دغدغه‌های فکری نویسنده دارد و بهانه‌ای فراهم آورده، تا او این دغدغه‌های خود را با دیگران به اشتراک گذارد.

به هر روی در تابستان 1400 خورشیدی، رخدادهایی گرد هم آمدند و زمینه انتشار شماره پیش رو را فراهم ساختند. محرم حسینی فصل حضور بسیاری از حوزویان در عرصه تبلیغ است، پیرامون این رخداد مهم را بهانه‌ای قرار داد تا تحلیل‌های اساتید صاحب نظر حوزوی در باب عزاداری بر سید و سالار شهیدان با مخاطبان همراه به اشتراک گذاشته شود. حجت الاسلام و المسلمین استاد سیدضیاء مرتضوی، دکتر ابوالقاسم فنائی و حجت الاسلام و المسلمین دکتر ناصر رفیعی، چهره‌های شناخته‌شده‌ای هستند، که در این شماره مواضع آنان در خصوص مسئله عزاداری و تعظیم شعائر حسینی، در قالب مصاحبه تنظیم شد و تلاش شد تا سه انگاره نسبتاً متمایز در خصوص این مسئله به تصویر کشیده شود.

صرف‌نظر از مصاحبه‌ها، غالب یادداشت‌هاي اين شماره رنگ و بوی عدالت دارند. در اوایل همین فصل تابستان بود که رهبر انقلاب مانند همیشه در اولین دیدار با هییت دولت بر اهمیت عدالت تاکید کرد.

اساس حکومت اسلامی و جمهوری اسلامی بر اقامه عدل است. کما اینکه اساس همه‌ ادیان بر اقامه عدل است. خدای متعال میفرماید که ما پیغمبران را فرستادیم، کتاب‎های آسمانی را فرستادیم «لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»، اصلاً برای اینکه مردم قیام به قسط کنند، جامعه، جامعه‌ عدالت‌آمیز باشد. خب در این زمینه‌ها ما خیلی باید کار کنیم. عقبیم. خیلی باید تلاش کنیم. به نظر من هر مصوبه‌ای که شما تصویب می‎کنید، هر لایحه‌ای که در دولت تنظیم می‎کنید، هر بخشنامه‌ای که خود شما در دستگاه خودتان صادر می‎کنید، یک پیوست عدالت باید داشته باشد. باید مراقب باشید این روش، این کار، این دستور ضربه‌ِای به عدالت نزند. طبقات مظلوم را پایمال نکند.

در این شماره یادداشت «نگاهی به مقوله عدالت»، بایسته‌های تحقق این مهم را در عصر کنونی تبیین می‌کند و یادداشت «نقش‌آفرینی کم‌سابقه روحانیت در اعتراضات آبی خوزستان» و یادداشت «معیشت مردم، مهمترین دغدغه مراجع تقلید در اولین دیدار با رییس جمهور» و نیز یادداشت «تسلط طالبان بر افغانستان و موضع حوزه علمیه»، هر یک از منظری مستقیم یا غیر مستقیم بر مسئله مهم عدالت اجتماعی مبتنی هستند.

وفات اندیشمند عدالت‌پژوه حوزوی، علامه محمدرضا حکیمی، بهانه یادداشت «پیر آرمان عدالت و تفکیک» شده است. چنانچه وفات آیه الله سیدمحمدسعید حکیم از مراجع تقلید نجف نیز یادداشتی دیگر به خود اختصاص داده است.

تصادف غم انگیز محقق حوزوی، مرحوم محمدحسین فرج‌نژاد نیز موجب شده تا یادداشتی به تبیین این حادثه و تحلیل انعکاس گسترده آن در مجامع حوزوی و غیر آن بپردازد و چرایی پژواک چشم‌گیر این رخداد در سطوح مختلف را بکاود.

یکی دیگر از رخدادهای فصل جاری، هفته عفاف و حجاب و فعالیت گسترده حوزویان در آن بوده است. به این مناسبت یادداشت «یکسان‌انگاری عفاف و حجاب، چالشی برای توجیه حجاب»، به قلم نگارنده این سطور، می‎کوشد تا از یک منظر تحلیلی، یکی از علل کم توفیقی فلسفه‎های ذکر شده برای حجاب در سطح جامعه را تبیین کند.

پیرامون صمیمانه اولاً از  انتشار دیدگاه‌های انتقادی در خصوص یادداشت‌های خود و ثانیا از یادداشت‌های تحلیلی در باب رخدادهای حوزوی استقبال می‌کند.

مهدی شجریان

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست